Info

Beknopte geschiedenis

Het Mariapark van Oostmalle vind je aan de Herentalsebaan in Oostmalle, net buiten de bebouwde kom. Het omvat een geklasseerde kapel en Lourdesgrot, omringd door een schitterend park van +/- 1 ha.
De kapel werd in 1837 opgericht in het toenmalige domein van de familie Du Bus. Het betreft het huidige koorgedeelte. In 1847 werd de kapel vergroot tot de neo-gotische kapel die we nu kennen.
In 1930 werd onder impuls van E.H. De Molder en de familie de Renesse begonnen met de aanleg van het Mariapark. Op 7 mei 1933 werd de Lourdesgrot ingewijd en in 1934 werd ter nagedachtenis van de verongelukte koning Albert de Calvarieberg opgericht.
Het park en de kapel geraken later in verval, tot enkele vrijwilligers in 1982 de handen in mekaar slaan en beginnen met de heropknapping ervan. Met toewijding en doorzettingsvermogen slagen ze er in om het Mariapark nieuw leven in te blazen, wat uiteindelijk in 1995 zal resulteren in de erkenning van het park, de kapel en de grot als beschermd monument. De bekroning op meer dan 20 jaar werk volgt met de restauratie van de kapel in 2004 met steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Koning Boudewijnstichting, de Monumentendienst, het Provinciebestuur en de gemeente Malle.

De Kapel En Het Park

Van zodra je de deur van de kapel opent, bezorgen het hemelsblauwe plafond met witte wolkjes en gouden sterren je onmiddellijk het gevoel in het paradijs terechtgekomen te zijn. Boven het altaar prijkt het prachtige gekroonde beeld van O.L.Vrouw van Goede Bijstand met Jezus in haar armen, terwijl men onder het altaar het mooie liggende beeld van de dode Christus in het graf kan bewonderen. Tegen de zijmuren van de kapel hangen meerdere historische obiits en staan tientallen beelden van bekende volksheiligen. Het hele interieur nodigt uit tot bezinning en gebed.

Maar niet alleen de kapel is prachtig, ook het park is een bezoek meer dan waard. Het is een weelderig natuurpark met veel sierplanten en piekfijn onderhouden wandelpaden. Je vindt er de Lourdesgrot, de Calvarieberg, de Kruisweg, het stemmige hoekje met de Piéta, beelden van Moeder Theresa, Pater Pio, Pater Damiaan, O.L.Vrouw van Fatima …

Er is tevens een ontmoetingsruimte waar groepen ontvangen kunnen worden.

Je kan van het park genieten in alle seizoenen. In de vroege lente bloeien de honderden azalea’s, in mei veranderen de rododendrons het park in een roze zee, de zomer is het hoogfeest van de hortentia’s en in de winter vind je er de rust van de natuur terug. Dit alles word je aangeboden door de vele vrijwilligers die actief zijn in het Mariapark.

Scroll naar boven