Parkweetjes

Met de lente in aantocht hebben we onze stramme en stijve spieren al een beetje losgewerkt.
tuinman

De voorjaars-snoei is al achter de rug. Ook hebben we enkele plekjes in het park heraangelegd. In de winter stond er regelmatig water, waardoor de wortels van de beplanting gingen rotten. Die plekken zijn nu opgehoogd en opnieuw aangeplant door een aannemer.
En de laatste kerststukken zijn ontmanteld en vervangen door kleurrijke viooltjes, die elk zonnestraaltje ontvangen met een glimlach. Zo is de lente al helemaal aanwezig in het park.

Eerstdaags worden de gazonperken behandeld tegen mos en enkele dagen later kunnen we verticuteren. Daarna de benodigde dosis meststoffen erop gooien en het gras mag groeien, de zitmaaier staat al te popelen! Ook voor de paasklokken is zo’n piekfijne grasmat beter, want zeg nu zelf, waar zou jij als paasklok je lading eieren droppen als je kon kiezen? Toch wel daar waar het gras zacht en mals is zeker? Laat ze maar komen, de lege mandjes staan al klaar.

We hebben al heel veel inschrijvingen ontvangen van groepen die in de maand mei het Mariapark willen komen bezoeken. Dat inschrijven gebeurt tegenwoordig al van in december. Sommige dagen zijn helemaal volgeboekt en dan spijt het ons heel erg dat we groepen moeten weigeren. Zij kunnen dan meestal ook niet op een andere dag, omdat hun kalender ook al helemaal vastligt. Het wordt in ieder geval een hele drukke meimaand.

Van het dierenrijk in het park is er – voor ons toch – minder goed nieuws. Enkele konijnen hebben het park als woon- en speelterrein uitgekozen. Zolang ze maar met een paar zijn, is dat geen probleem. Maar helaas kweken konijnen … als konijnen! Dat belooft niet veel goeds voor de jonge malse scheuten van de beplanting.
De kauwen maken momenteel hele dagen ruzie voor de beste nestplaatsen in de bomen. Die ruzies gaan vaak over kleine holtes in de bomen, waar de kauwen amper of zelfs helemaal niet in kunnen. De spechten zouden ze eerst wat groter moeten komen maken … maar die gebruiken die holtes dan weer liever zelf en hebben werk genoeg met het klaarmaken ervan voor hun eigen kleintjes. De kauwen zullen nog heel wat kunnen kwekken en kraaien tegen mekaar vooraleer ze allemaal genesteld zijn.

De vochtplekken in de kapel zijn ondertussen gerepareerd, evenals de oorzaak ervan. Er zit echter nog heel wat vocht in de muur zelf, zodat er nog niet mag geschilderd worden. De aannemer is al drie keer komen kijken of de muur genoeg opgedroogd was, maar telkens diende hij het schilderen uit te stellen. Nu is het uitgesteld tot deze zomer, in de hoop dat we een lange droge warme zomer krijgen. De aannemer heeft wel de kapel helemaal opgekuist, dat was nodig na al het kap- en pleisterwerk. Ze is nu dus weer in al haal glorie te bezoeken – met uitzondering dan van de nog niet geschilderde plek rechts boven de obiïts.

We hebben zelf ook weer bouwplannen. Misschien heb je er hier of daar al iets over opgevangen, we gaan namelijk een grote bergruimte laten bouwen achter de parking waar de houtopslagplaats was. Dat hout is ondertussen verhuisd naar een nieuwe houtmijt.
We hebben dringend nood aan een bergruimte. Veel van het materiaal van het park zit nu verspreid over 6 verschillende plaatsen, waaronder het werkhuis en de woning van Walter en Ursula.

Het zal zowel voor de medewerkers als voor hen veel gemakkelijker zijn als alles op één locatie zit. Onder andere volgende zaken moeten een onderkomen vinden in de nieuwe berging: tafels, stoelen, banken, alles voor de kerstperiode, alles voor de kaarskensprocessie, tuinmaterieel, zitmaaier en aanhanger, hakselaar, tent en nog zoveel meer, veel te veel om op te noemen. We hebben alle vereiste vergunningen ontvangen zonder opmerkingen.
De werken worden uitgevoerd door de leerlingen van een technische school en starten in september. Het gebouw wordt uitgevoerd in steen, ander materiaal mocht niet van de bevoegde diensten.

Koken kost geld en bouwen ook … als er mensen zijn die ons materieel of financieel willen steunen of een handje willen komen toesteken, alle hulp is welkom. Voor meer inlichtingen kan je terecht bij Walter of Ursula (zie achteraan de nieuwsbrief).
We houden jullie in ieder geval op de hoogte van de vorderingen van de werf.

Dat waren de parkweetjes dan weer.
Tot de volgende nieuwsbrief!
Walter en C°.

Scroll naar boven