jongerendag 21 februari – verslag van Maarten.

tikkertje[1]Het was twintig na negen in de morgen op een eerder grijze zaterdag. De kindjes kwamen per busjes toe in het Mariapark van over heel Vlaanderen. De meeste kinderen kenden elkaar al wel een tijdje maar ook deze jongerendag waren er weer enkele nieuwe gezichten bij. Vandaar dat kinderen en leiding bij hun aankomst meteen een naamkaartje opgeplakt kregen. In afwachting tot iedereen aangekomen was, vlogen we er al meteen in met een klein spelletje en later ook nog enkele liedjes. Niet veel later kwamen ook de laatste kindjes toe en kregen we zo een mooie groep van 27 kinderen aangevuld door een 7-koppige leiding die voor het vermaak moesten zorgen en 2 paters die zich bezig hielden met de spirituele kant, al waren ook zij wel best goed in het vermaken van de kinderen.

De dag werd natuurlijk gestart met een kort gebed om God te vragen ons te vergezellen tijdens deze dag. Daarna werd de groep in twee verdeeld om voor een catechesemoment. De jongste groep ging mee met Pater Lecleir en de oudste groep bleef zitten voor een conferentie van Pater Benny. Deze mooie conferenties werden afgesloten met een gewetensonderzoek dat diende als biechtvoorbereiding.

 

Genoeg stilgezeten nu, de bengels hadden weer even nood aan wat ontspanning na een toch wel voor sommige veeleisende conferentie. Ondanks de vasten hadden we toch geluk dat er een klein tienuurtje was en we wat te drinken kregen.

Lang duurde het ontspanningsmoment niet voor de jongste groep want al snel mochten zij als eerste gaan biechten. De oudste groep had wat meer geluk want zij konden eerst nog een potje trefbal spelen. De brave kinderen hadden natuurlijk snel gedaan met biechten en nu was het de beurt aan de oudste groep. Terwijl de jongste groep nu het geluk had een leuk spel te kunnen spelen. Uiteindelijk had ook de oudste groep gedaan en konden de biechtbriefjes worden verbrand.

 

Het was nu al rond de middag en leiding en kinderen kregen honger, tijd voor lunch dus! Iedereen had een brooddoosje mee met lekkere boterhammetjes al dan niet door mama gemaakt. Andere dan weer hadden een hele fruitmand meegenomen, dat leek wat gulzig. Maar al gauw zagen we het doel ervan: het fruit werd lustig rond gedeeld tot groot jolijt van de kinderen.

 

Na de maagjes weer goed gevuld te hebben was het tijd voor een groot spel. Voor een keer was het eens geen bosspel en bleven we gewoon in het Mariapark. Misschien maar goed ook want het was wel lelijk aan het regenen. Gelukkig was er een spel voorzien dat ook wel binnen te spelen was, nl. één tegen allen. De kinderen moesten dertig opdrachten uitvoeren binnen de drie uur als ze zouden willen winnen tegen de leiding. De opdrachten bestonden er bijvoorbeeld in om een piramide te bouwen, beelden na te bootsen, goals te maken, rondjes lopen, heel de tijd op een stoel zitten, en nog zo veel meer. Natuurlijk was de leiding niet opgewassen tegen al dat jong geweld en ze moesten dan ook het onderspit delven, in een mum van tijd hadden ze al de opdrachten geklaard en de leiding verslaan.

Het weer was er ondertussen wat beter op geworden en dus konden we naar buiten. Daar speelden we nog enkele hele leuke spelletjes zoals katje-wuif. Maar vier uur zat er aan te komen en dus moest een deel de mis nog wat gaan voorbereiden.

Enkele misdienaars moesten er zijn, lectors en ook enkele kinderen die de gaven wouden aandragen. Het werd dan ook een hele mooie mis waar ook de ouders op aanwezig waren.

Aan alle goede liedjes komt natuurlijk een einde en dus ook aan deze leuke jongerendag. De kinderen gingen weer met hun ouders mee en het zat er weer op.

Maarten

Scroll naar boven