Parkweetjes

Vlak voor de kerstperiode hebben we alle paden van het park machinaal laten omwoelen door een aannemer om het mos te verwijderen. Dat mos veroorzaakt in de winter gladde paden en we willen voorkomen dat de bezoekers hierop uitglijden. De daaropvolgende weken waren de paden daardoor wel wat ruwer, maar de natuur heeft een tandje bijgestoken om alles weer glad te krijgen: zware regenvlagen en natte sneeuw zorgden er al gauw voor dat er van het opruwen nog weinig te zien was. En de voeten van de vele bezoekers in de kerstperiode hebben de afwerking gedaan: de paden liggen er nu weer piekfijn bij.

Vocht blijft de grootste vijand van de kapel. Het hoogste gedeelte van de kopgevel hebben we laten bekleden met natuurleien om het doordringende hemelwater een halt toe te roepen en vochtplekken in de kapel voor te blijven. Nu moeten we enkel nog de aannemer van de restauratiewerken laten terugkomen om de bestaande vochtplekken te repareren door het afkappen van de bezetting en opnieuw te bezetten en schilderen. Dit valt nog onder de garantieperiode van de restauratiewerken.

Het meeste werk zat deze periode natuurlijk in de voorbereiding van alles wat met kerstmis te maken heeft in het park. Heel december en een stuk van januari werd hierdoor ingenomen. Het is dan ook de periode waarin we het meeste beroep moeten doen op onze talrijke vrijwilligers. We willen toch wel even beperkt aanhalen waar al deze mensen mee bezig zijn om jullie een idee te geven.
de vrijdag voor het kerstspel: podium opbouwen, belichting plaatsen en regelen, geluid in orde brengen, de kerststal opbouwen, de aankleding van het podium, de zaal klaarzetten, de ramen verduisteren, de kleding nazien en klaar hangen (en ja, vooraf strijken!), overnachten in de zaal om dieven buiten te houden (ook dat hebben we al meegemaakt).
de zaterdag voor het kerstspel: alles checken en generale repetitie houden, zowel voor het zanggedeelte als voor het kersttoneel, en ja hoor weer overnachten!
de zondag van het kerstspel: de zangertjes aankleden, alles in goede banen leiden, de toog bemannen, de drankjes rondbrengen, de drankbonnetjes verkopen, licht en geluid regelen… en onmiddellijk na de voorstelling alles weer in omgekeerde volgorde tot de zaal er weer uitziet zoals we die ontvangen hebben en alles in het Mariapark weer opgeborgen zit waar het hoort – dit neemt ook nog enkele dagen van de volgende week in beslag, want alles wordt nog eens nagezien en eventueel gewassen, gerepareerd enz. Ook het terugbrengen van de geluidsapparatuur is geen klein bier: alles moet op de juiste manier, op nummer en in de juiste volgorde opgerold en opgeborgen zijn, anders kun je ermee terug.
Hoeveel manuren werk dit allemaal betreft, dat kunnen we bij benadering niet zeggen en te betalen zou al helemaal onmogelijk zijn … ’t is maar om te zeggen dat het Mariapark leeft en werkt middels de zegen van zijn vrijwilligers en dat is in deze periode van het jaar nog maar eens overduidelijk!

Dankjewel klinkt misschien afgezaagd ondertussen, maar toch willen we het hier nogmaals herhalen: Alle medewerkers van het afgelopen jaar DANKJEWEL!!!! En we wensen jullie allemaal een gezegend 2015 toe.

Tot de volgende nieuwsbrief!
Walter en C°.

Scroll naar boven