Krabben jeuken kriebelen branden deel 2

Herinneren jullie je nog de processierupsen die Walter te grazen hadden genomen ? Hij was amper bekomen van dit onwelkom avontuur of hij kon opnieuw beginnen krabben. Nee, geen processierups deze keer maar een zeer heftige reactie na contact met een berenklauw. Voor wie de berenklauw niet kent: de berenklauw is plant die 3 à 4 meter hoog kan worden, met enorme bladeren die behaard zijn en grote witte bloemen in rozetvorm. Het sap van de berenklauw maakt de huid overgevoelig voor zonlicht. Bij regenweer of zonder zon irriteert de plant veel minder. Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan brandende rode vlekken die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en pijnlijke blaarvorming.
De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden, genezen zeer traag en laten nadien een vaalgrijze verkleuring van de huid achter als litteken. Het kan meerdere jaren duren vooraleer die verkleuring verdwijnt. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan zelfs blindheid ontstaan.
In het Mariapark staan geen berenklauwen, maar Walter is er wellicht mee in aanraking gekomen tijdens het proper maken van de grachtkant. De korte broek en het zonnige zomerweer deden de rest …

Scroll naar boven